Πριν δύο περίπου εβδομάδες οι Times του Λονδίνου δημοσίευσαν στην ηλεκτρονική τους έκδοση για πρώτη φορά στα χρονικά του κόσμου μια φωτογραφία του Γαλαξία μας, όπως είναι ορατός από  το European Southern Observatory. Η φωτογραφία αυτή – που τραβήχτηκε με υπέρυθρες ακτίνες γιατί τα σύννεφα σκόνης στο κέντρο του γαλαξία δυσκόλευαν τη λήψη της – αποκαλύπτει δέκα φορές περισσότερα αστέρια απ’ όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα. Αν τυπωθεί σε πλήρη ανάλυση- τώρα είναι σε 9 δις pixel – η εκτύπωση θα έχει πλάτος 9m και ύψος 7m. Δηλαδή, σαν ν’ απλώνεις 300  δίφυλλα εφημερίδας. Το κάθε «δίφυλλο» θα έδειχνε 250.000 αστέρια που, το μεγαλύτερο τους είναι 700 φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο μας.
Ο Ήλιος μας βρίσκεται στο κέντρο – βέβαια – της οπτικής μας ακτίνας του milky way, όπως ονομάζουν τον Γαλαξία μας, επειδή φαίνεται στα μάτια μας – όταν κοιτάζουμε μια ξάστερη νύχτα τον ουρανό – σαν ένα γαλακτερό συννεφάκι. Η τροχιά του Ήλιου μας είναι 27.000 έτη φωτός. Στη φωτογραφία αυτή φαίνονται 84.000.000 ήλιοι σαν τον δικό μας και σ’ όλο το Γαλαξία μας πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι από 100 δισεκατομμύρια. Το «πρέπει» νοείται μέσα στα όρια του 1% του ουρανού που είναι ορατό από τη γη μας. Κι απ’ όσο ξέρουμε, ο Γαλαξίας μας είναι ένας από τους εκατοντάδες δισεκατομμύρια γαλαξίες του σύμπαντος. Τίνος σύμπαντος; Αυτό που φανταζόμαστε και υποθέτουμε…
Τα σκεφτόμουν όλα αυτά μια μέρα που περπατούσα μέσα στη ζέστη και τη γκρίζα λάσπη της χαοτικής και αποδιοργανωμένης πόλης μας. Το κέντρο κλειστό και κανείς να μην μπορεί να πάει στη δουλειά του. Ελικόπτερα να πετάνε πάνω απ’ τα κεφάλια μας. Και τα εποχιακά μαγαζιά με τα χριστουγεννιάτικα να συμπληρώνουν τη θλιβερή εικόνα της ανθρώπινης μάζας που βολοδέρνει στο χάος.
Σύγκρινα το χάος πάνω απ’ το κεφάλι μας, το χάος μέσα στο κεφάλι μας, το χάος της καθημερινής ζωή μας. Ποιο είναι το μεγαλύτερο; Και θυμόμουν το street party της προηγούμενης νύχτας που είχε κρατήσει ολόκληρη τη γειτονιά στο πόδι. Το πρωί δακρυγόνα και το βράδυ street parties.
Κανείς δε δουλεύει, άραγε, σ’ αυτή τη χώρα;
Κι αφού έχουμε τακτοποιήσει τόσο ωραία τις υποθέσεις αυτής της γαλαξιακής σκόνης που είναι το σπίτι μας, ονειρευόμαστε να προεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας και πέρα απ’ το ηλιακό μας σύστημα!... Καλά είναι. Για αρχή, έχουμε 84.000.000 άλλα ηλιακά συστήματα για να διαλέξουμε ποιο μας αρέσει περισσότερο. Δεν ξέρω τι είδους μορφές ζωής υπάρχουν εκεί, αλλά ξέρω στα σίγουρα ότι μας περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία να δώσουμε χρώμα στην ανία της κοσμικής τάξης τους!...

Ετικέτες ,
0 Responses

Δημοσίευση σχολίου