Χθες, στις 27 του μηνός Σεπτεμβρίου, είχαμε την πανσέληνο, που η σελήνη βρίσκεται στην πλησιέστερη προς τη γη απόσταση (supermoon). Ταυτόχρονα, γύρω στο ξημέρωμα της σημερινής μέρας, είχαμε και ολική έκλειψη σελήνης, γιατί ο ήλιος, η γη και η σελήνη ευθυγραμμίστηκαν απόλυτα. Από το 1900 μόνο 5 φορές είδε η ανθρωπότητα τέτοια έκλειψη. Η τελευταία ήταν το 1982 και η επόμενη θα είναι το 2033!
          Οι φωτογραφίες μιας τεράστιας σελήνης που σχεδόν ακουμπάει τη γη και, καθώς το φως του ήλιου φιλτράρεται από την ατμόσφαιρα της γης, παίρνει ένα περίπου αιμάτινο κόκκινο χρώμα, είναι συγκλονιστικές. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να φανταστεί κανείς γιατί, αιώνες πριν, οι άνθρωποι θεωρούσαν τέτοια σημεία σαν οιωνούς. Και καταλαβαίνει κανείς γιατί ο Κολόμβος, το 1504, όταν είχε ξεμείνει από προμήθειες στη Τζαμάικα, χρησιμοποίησε τις αστρονομικές γνώσεις του για να τρομάξει τις ντόπιες φυλές που δεν ήθελαν να τον προμηθεύσουν τρόφιμα. Γνωρίζοντας ότι στις 29 Φεβρουαρίου θα γινόταν μια τέτοια έκλειψη, προειδοποίησε τους αρχηγούς των φυλών ότι ο θεός του θα μετέτρεπε τη σελήνη σε αίμα αν δεν τον βοηθούσαν. Στην αρχή αυτοί δεν τον πίστεψαν, αλλά, όταν είδαν το κόκκινο χρώμα της σελήνης, τρόμαξαν και του έδωσαν ό,τι προμήθειες τους ζήτησε!

          Εμείς χθες είχαμε συννεφιά και βροχή και η έκλειψη ήταν πολύ αργά και ελάχιστοι άνθρωποι την είδαν. Αλλά, ό,τι ώρα κι αν ήταν, έχουμε τόσο πολύ ξεσυνηθίσει να σηκώνουμε τα μάτια στον ουρανό, έτσι όπως είμαστε θαμμένοι μέσα στο τσιμέντο μας, που ζήτημα είναι αν θα δίναμε και πάλι σημασία.
0 Responses

Δημοσίευση σχολίου